Tuinvogels bijvoeren? Graag het hele jaar door!

Hele jaar bijvoeren van tuinvogels, roodborstje

Wanneer moet je de vogels in je tuin bijvoeren? Tuinvogels bijvoeren kan het hele jaar door en is zelfs wenselijk. Wanneer je het hele jaar tuinvogels voert maak je ze niet afhankelijk. Vogels zoeken hun voedsel eerst zelf in de natuur, daar is helaas steeds minder te vinden. Omdat ze van verscheidenheid en variatie houden, halen ze uit je tuin wat ze niet of onvoldoende zelf kunnen vinden. Voor de vogels is het fijn om te weten waar ze hun voedsel kunnen halen wanneer het noodzakelijk wordt. Door de tuinvogels het hele jaar te voeren gaan ze fitter de winter in. Wordt hun overlevingskans groter. Komen er meer jonge vogeltjes. Hiervan kunnen wij weer genieten wanneer ze in de tuin de voederplek bezoeken.

Is er in het voorjaar dan niet voldoende voer voor vogels te vinden in de natuur?

Natuurlijk is het een goede zaak, soms zelfs van levensbelang, om de vogels in de winter te voeren, maar het is wel net zo belangrijk dat we de vogels in het voorjaar helpen om genoeg energie te verzamelen voor de broedperiode. Evenzo is het belangrijk om de jonge vogels te helpen zo snel mogelijk ‘volwassen’ te worden en sterk genoeg te worden voor de koude winterperiode.

Nu zul je denken, er is in het voorjaar toch genoeg voer in de natuur? Nee dat is nu juist het probleem. Door de intensieve landbouw en het gebruik van pesticiden en verdelgingsmiddelen zijn er voor de vogels geen onkruidzaden meer over, immers de akkers zijn brandschoon en de walkanten netjes gemaaid. Dit heeft ook geleid tot een kaalslag onder de insecten zodat de vogels hier dus twee keer de dupe worden. De vogelstand neemt al een aantal jaren zorgelijk af. Lees ook: De vogelstand is stabiel zorgelijk (Volkskrant)

Voeraanbod in natuur is drastisch gedaald, tuinvogels bijvoeren wordt aangeraden

Onderzoeken wijzen uit dat het hele jaar bijvoeren van tuinvogels zeer is aan te bevelen. Ook o.a. de Nederlandse vogelbescherming, de Engelse RSPB, de Duitse NABU, adviseren met klem om het hele jaar rond, alle 4 seizoenen, tuinvogels te blijven bijvoeren. Reden daarvan is dat het voeraanbod in de natuur de laatste 40 jaar drastisch is gedaald.

Engelse RSPB over bijvoeren van tuinvogels

Vogels overvoeren hun jongen niet

Je hoeft niet bang te zijn dat ouder vogels hun jongen overvoeren. De ouder vogel zal het jong nooit overvoeren, het zijn betere diëtisten dan wij ooit zullen zijn. Het is juist zaak dat de jongen zo snel mogelijk op gewicht komen. Dat geeft hun een voorsprong als de winter nadert. Elke gram lichaamsgewicht is dan van levensbelang. Op een koude winterdag kan een mees 25% van zijn lichaamsgewicht verliezen dus is het zaak dat hij van te voren in top conditie is. Het hele jaar tuinvogels bijvoeren geeft ze een voorsprong in de winter.

Tuinvogels bijvoeren? Tuinvogels overvoeren hun jongen niet!

Vogels het hele jaar bijvoeren? Graag!

Elk seizoen heeft zijn eigen redenen waarom bijvoeren gewenst is bekijk waarom tuinvogels bijvoeren per seizoen:

Waarom tuinvogels bijvoeren in de lente?

In het voorjaar zijn de vogels druk met het zoeken naar een geschikte nestplaats. Dit geldt voor de vogels die in ons land hebben overwinterd. Maar ook voor de trekvogels die in het voorjaar terugkomen. Ook zij zoeken na hun lange reis naar een goede plek.

Wanneer een partner en een goede nestplaats zijn gekozen wordt het nest gebouwd. Eitjes worden gelegd en uitgebroed.

Onze hulp zorgt er voor dat de oudervogel met meer energie en vroeger aan de broedperiode begint. Een oudervogel in goede conditie kan wel 14 vroeger beginnen te broeden. Dit geeft de jonge vogels 14 dagen meer tijd om op sterkte te komen voor de zware winterperiode. Daarom dus ook vogels voeren in de Lente.

Waarom tuinvogels bijvoeren in de zomer?

Nadat de eieren zijn uitgebroed moeten de jonge vogeltjes worden gevoerd om op te groeien. Zelf gaan de vogels in de rui. Oude veren vallen uit en er komen nieuwe voor terug. Daarom dus ook vogels voeren in de zomer.

Waarom tuinvogels bijvoeren in de herfst?

In de herfst bereiden de vogels zich weer voor op de winter. Of het nu vogels zijn die weer gaan “trekken” of zij die juist de winter bij ons doorbrengen. Allemaal hebben ze een vetreserve nodig. En een goed verenpak. Daarom dus ook vogels voeren in de herfst.

Waarom tuinvogels bijvoeren in de winter?

Vogels hebben in de winter veel moeite met het zoeken naar voer. Alles is dor en kaal. Er zijn bijna geen insecten meer en weinig bessen. Als het vriest is alles hard. En het wordt nog moeilijker waneer het sneeuwt. Dan is de beperkte keuze ook nog eens verstopt onder een pak sneeuw. Het lang zoeken naar voedsel kost erg veel energie. En die energie is al hard nodig om het lichaamstemperatuur op peil te houden.

Samengevat

  • Lente; vogels hebben energie nodig voor: nestbouwen, goede eieren, rui
  • Zomer; vogels hebben energie nodig voor: groot brengen van de jongen
  • Herfst; vogels hebben energie nodig voor: verenpak, vetreserve, wintertrek
  • Winter; vogels hebben energie nodig voor: lichaamstemperatuur op peil houden.

Onderstaande producten zijn ideaal voor het hele jaar door bijvoeren:

+
Uitverkocht

Vogelpindakaas en Bavarois

Vogelpindakaas classic met meelwormen

2,55
2,99

2 reacties op “Tuinvogels bijvoeren? Graag het hele jaar door!

  1. M.Brockhus zegt:

    Onze buurman heeft een vlieger in de vorm van een roofvogel geplaatst die bij wind boven onze tuin vliegt mijn tuin word niet meer door vogels bezocht. Mag dit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Let op: vanwege plotselinge drukte kan het zijn dat je bestelling iets later geleverd wordt dan dat je van ons gewend bent. Wij doen ons uiterste best om je bestelling toch nog vliegensvlug te leveren. Dank voor je begrip :-)

X
De waardering van www.feestvoorvogels.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 1901 reviews.