Waarom vogelhuisjes ophangen en wat is de beste plek?

VOGELHUIS BLOG

Vogelhuisjes en nestkasten heb je in verschillende soorten en maten. In veel tuinen mag een vogelhuisje niet ontbreken. Maar waarom vogelhuisjes ophangen en wat is de beste plek om vogelhuis op te hangen? Je ziet je vogelhuisje natuurlijk graag bewoond.

Een vogelhuis als nestkast of schuilplaats?

Vogelhuizen zijn bedoeld om te nestelen, maar worden evenzeer gebruikt om te schuilen. Dit schuilen kan zijn tegen roofdieren als boommarters of gewoon omdat de weersomstandigheden hier om vragen. Immers in een koude winternacht kan een mees tot 25 % van zijn lichaamsgewicht verliezen. Naast een schuilplek is het bijvoeren met bijvoorbeeld mezenbollen en vetbollen zeer belangrijk.

Vogelhuisjes zijn een goede slaapplaats in de winter

Zeven winters keken de biologen ten Horn en Tinbergen elke maand in de tientallen mezenkasten in het bos bij het Berchmanianum klooster. Bijna een kwart van de kasten bleek in gebruik als slaapplaats. In totaal telden de onderzoekers 665 overnachtende koolmezen. Het is dus zeer zinvol om juist nu nestkasten op te hangen, hiermee vergroten we nu de overlevingskansen en volgend voorjaar maakt u gelijk kans op broedende vogels in uw tuin.

De beste plek voor vogelhuisjes ( als nestkast of schuilplaats).

Zorg er voor dat het vogelhuisje  uit de wind, regen en zon hangt. Hang deze op een rustige plek, in de buurt van beplanting is ideaal, beplanting geeft beschutting en helpt de jonge vogels bij het uitvliegen.

De ideale hoogte is ca. 1,5 tot 2 meter.

Meerdere nestkasten bij elkaar is niet aan te raden omdat veel vogels territoriaal zijn in de broed periode. Dit geld niet voor koloniebroeders als de huismus.

Het vogelhuis, een ideale plek om te broeden en schuilen.

Bijzondere nestkasten uit ons assortiment

Vogelhuis met vogelpindakaaspot houder

Vogelpindakaas en vogelbavarois zijn een fantastische producten om vogels de winter door te helpen. Na een koude winternacht kunnen vogels weer snel op krachten komen. Met deze Pindakaas pothouder met nestkast hoeven ze niet ver te zoeken en hebben de gelukkige inwoners hun favoriete product aan huis.

Vogelhuisjes van natuurlijke materialen

Liever een wat natuurlijkere uitstraling in de tuin? Onze nestkasten van natuurlijke materialen passen goed in elke tuin en de vogels voelen zicht er helemaal thuis.

Mussenflats voor broedkolonies

De meeste vogels zijn territoriaal en houden niet van nestkasten dicht bij elkaar, mussen leven graag in broedkolonies dicht bij elkaar. Wil je onderdak bieden aan de mussen in je tuin? Plaats dan een mussenflat of meerdere vogelhuisjes bij elkaar.

Vogelhuisjes en nestkasten

Mussenflat

29,05

2 reacties op “Waarom vogelhuisjes ophangen en wat is de beste plek?

  1. T.Joosten. zegt:

    Waar kan ik het beste een vogelhuisje ophangen…? In een boom is geen optie omdat veel katten hier rond lopen… ik heb een hoekhuis en dacht helemaal langs het doucheraamje aan het einde van de woning bovenaan rechts.

  2. Yvonne zegt:

    Ik heb een vogelhuisje aan mijn schuur hangen. Nu zit er een meesje met kleintjes in. Kan ik nu wel in de schuur werken of maakt dat te veel “herrie” of geeft dat te veel “onrust”?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Let op: vanwege plotselinge drukte kan het zijn dat je bestelling iets later geleverd wordt dan dat je van ons gewend bent. Wij doen ons uiterste best om je bestelling toch nog vliegensvlug te leveren. Dank voor je begrip :-)

X
De waardering van www.feestvoorvogels.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 1901 reviews.